Waarom je zeker primer als grondverf moet gebruiken

Zoals de naam zelf al suggereert is de primer de eerste laag die je op je wand aanbrengt vooraleer je aan de rest van het verfwerk begint.

Zie de primer als een verzekering die ervoor zorgt dat je de eindlaag op een stabiele en hechtende ondergrond kan aanbrengen. Daarnaast kan het gebruik van een primer nog andere significante voordelen bieden. We nemen een kijkje.

De perfecte start

Zoals gezegd is het aanbrengen van een primer van belang voor de ondergrond. Goed begonnen is half gewonnen, zegt men. En goed beginnen doe je best met een primer. Je zou bijvoorbeeld ook niet beginnen voetballen op een veld vol koeienuitwerpselen, toch?

Eerst en vooral dient de primer om de wand te blokkeren. Zo verstevigt het bijvoorbeeld het pleister en de plamuur indien de muur pas geplamuurd werd, en vermijdt zo dat er verschillen ontstaan in inzuiging van de ondergrond.

Vaak wordt een primer ook gebruikt om het oppervlak te uniformiseren wanneer de muur nog bedekt wordt met een oude kleur. Het voordeel van te werken met een primer is dan ook dat het kostenbesparend is. Je moet namelijk minder eindlagen gebruiken voor een prachtig resultaat!

Bovendien kan je tegenwoordig je primer laten kleuren naargelang de kleur van jouw eindlaag! Meestal spaar je zo een extra eindlaag uit en bespaar je weer op verfkosten, tijd en moeite.

Het voorkomt…

  • Kleurverschillen door verschillen in inzuiging.
  • Dat de verf afbladert (bij buitengevels bv.).
  • Slechte aanhechting van de verf op de ondergrond.
  • Overlappingen van rolbewegingen op je muur.

De juiste keuze maken

Er zijn verschillende soorten primers voor een veelheid aan ondergronden. We stellen je de belangrijkste soorten even voor.

1/ Fixatieprimers

Is je ondergrond poederig, of korrelt de steen of verf wat af als je er met je hand over wrijft? Dan heb je een fixatieprimer nodig, want die zet de ondergrond vast en zorgt voor een stofvrij oppervlak om op te kunnen verderwerken. Laat de primer voldoende in de ondergrond absorberen, zodat het diep genoeg gefixeerd wordt.

2/ Hechtingsprimers

Een hechtingsprimer wordt in eerste instantie gebruikt voor zeer gladde oppervlaktes. Door deze ondergrond te behandelen met een hechtingsprimer wordt er een goede hechting bekomen waarop je de eindlaag kan aanbrengen.

3/ Isolatieprimers

Isolatieprimers worden het meeste gebruikt. Ze voorkomen het doorschijnen van bijvoorbeeld vocht- of nicotinevlekken op de ondergrond. Ze zorgen ook voor een gelijke inzuiging van de verf op de wand.

Heb je nog vragen over het gebruik of het aanbrengen van primers? Bel ons gerust even op, bereik ons online, of spring gerust even binnen in één van de Verf met Advies-winkels bij jou in de buurt. Onze specialisten helpen je graag verder!

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!