Waarom u best wel/niet voor kaleien kiest

Denk je erover na om je gevel een nieuwe look te geven? Hebben deze heerlijke zomerse dagen je zin gegeven in iets nieuws?

MAAR, WAT IS ‘KALEIEN’ NU JUIST?

 

Kort verklaard wordt er met kaleien bedoeld dat er een dunne laag van kalkpleister op het metselwerk wordt aangebracht. Op die manier wordt er een authentiek gezicht gegeven aan het uitzicht van de muur.

Kaleien is op zich een oude schildertechniek die werd toegepast door boeren om hun boerderijen (en voornamelijk de stallen) te vrijwaren van vocht en schimmels. De dunne laag kalkpleister zorgt voor een sterke bescherming tegen weer en wind.

Allemaal goed en wel, maar is kaleien ook de beste optie voor jou?

DE VOORDELEN

 

Voor veel mensen betreft het voornaamste voordeel het esthetische karakter. Door te kaleien geef je je (buiten)muur namelijk een authentieke look met een landelijk karakter. Met schilderen is dit effect niet te bereiken, waardoor de beste keuze blijkt om je woning zulk karakteristieke uitzicht te geven. Een belangrijk element van deze techniek is dat de gevelstructuur behouden wordt.

Kaleien zorgt niet alleen voor een landelijk uitzicht van je gevel, maar beschérmt hem ook tegen natuurlijke elementen als water en wind. Het is dus de ideale manier om je muren te voorzien van een degelijke behandeling en afwerkingslaag. Daarnaast is de kalkpleister dampopen, waardoor de muur steeds goed kan ademen.

Bovendien is het kaleien van je gevel de geknipte manier om ontsierende beschadigingen van een verouderde gevel te camoufleren. De dekkende laag verbergt eventuele oneffenheden die de tand des tijds heeft aangebracht.

Een ander voordeel is zijn veelzijdige karakter. Kaleien is niet enkel toepasbaar op de buitenmuur, maar kan ook perfect passen op een binnenmuur. Daarnaast is het kaleien niet alleen populair bij renovaties, maar ook bij nieuwbouw wordt deze techniek veelvuldig toegepast.

 

DE NADELEN

 

Maar aan elk mooi liedje komt een einde, en dat is ook toepasbaar op het kaleien. Naast de vele voordelen heeft dit procedé ook een minder positieve kant. Het voornaamste nadeel van deze techniek is dat de kalei vrij snel verkleurt. Voor stalmuren is dit wellicht geen al te groot probleem, maar voor uw buitenmuur kan dat wel zijn. Hoewel veel mensen de verkleuring als de charme van de kunst zien, hou je er best rekening mee dat de kalei na verloop van tijd wat doffer wordt en zelfs een andere kleur kan krijgen.

Het andere nadeel is dat een gevel kaleien de nodige kennis en ervaring eist, en daardoor minder geschikt is om zelf te doen. Het is een relatief intensieve klus die in verschillende lagen, en op verschillende tijdsperioden, uitgevoerd moet worden, en kan bovendien tijdrovend zijn.

Je merkt al snel dat er vele voordelen zijn verbonden aan het kaleien, maar eveneens dat deze techniek enkele nadelen ervaart. Aan u het oordeel om aan de slag te gaan met kalkpleister, of liever niet.

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!