Waarop moet je letten met kleur in je interieur?

Kleuren kunnen je meer laten ontspannen, opwekken, comfortabel of zelfs dramatisch laten voelen in een interieur.

Waarop moet je letten met kleur in je interieur?

Kleur is een sfeer en stemming bepalend onderdeel van een ruimte. Je kunt met kleur in je interieur de stemming opfleuren maar je kunt ook kalmte, drama, moed of rust creëren.

Veel mensen grijpen naar een reep chocolade of iets anders lekkers als ze zich niet zo vrolijk of zelfs een beetje depressief voelen. Er is een veel betere manier om je humeur te verbeteren, namelijk door de juiste kleur in je interieur toe te voegen. Kleuren zijn een krachtige tool om een ruimte in huis een bepaalde sfeer te geven. Kleuren kunnen je meer laten ontspannen, opwekken, comfortabel of zelfs dramatisch laten voelen in een interieur.

Het bewust zijn van een kleur in je interieur

Iedereen heeft een favoriete kleur of een kleur waar men zich tot aangetrokken voelt. Dit kan komen omdat het herinnert aan het huis van oma, een herinnering aan een vakantie of een andere herinnering uit het verleden oproept waar je een fijn gevoel bij overhoudt.

Soms zie je wel eens een interieur waarbij je denkt ‘wow, alles klopt hier.. het is gewoon helemaal af’! Door het juiste kleurgebruik kunnen afzonderlijke elementen één geheel vormen en wordt het interieur in balans gebracht. Zodra je 100% zeker bent naar welke kleur je voorkeur uit gaat, kun je ervoor kiezen om een aantal muren in deze kleur te schilderen of te behangen.

Het effect van kleur in je interieur

We kunnen een ruimte groter of juist kleiner laten lijken dan dat hij in het echt is, door de juiste kleuren te kiezen. Wanneer je een kleine ruimte gaat schilderen, kun je het beste een lichte kleur kiezen. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het invallende licht.

Daarnaast kunnen kleuren een grote ruimte intiem laten voelen zonder grote veranderingen aan te brengen zoals het verplaatsen of weghalen van wanden. Kies hier voor donkere kleuren.

Je kunt bijvoorbeeld een woonkamer een gezellige en warme sfeer geven door de muren in een warme kleur te schilderen. Je kunt een smalle ruimte breder laten aanvoelen door verschillende kleuren op de tegenoverliggende wanden te gebruiken. De verf kleuren die je kiest zowel als de kleuren van je meubilair en accessoires, creëren een sfeer die een grote invloed heeft op onze gemoedstoestand.

  • Rood: doelbewust, wilskrachtig, vastberaden.
  • Oranje: energiek, enthousiast, positief.
  • Geel: dynamisch, creatief, optimistisch.
  • Blauw: rustgevend, voorzichtig, nauwkeurig.
  • Groen: ontspannen, geduldig, zorgzaam.
  • Paars: vastberaden, voortgang bewaken, discipline.
  • Wit: zuiverheid, eenvoud, puur.
  • Zwart: mysterieus, creatief, krachtig.
  • Bruin: praktisch, krijgt taken voor elkaar, stoer.

Kleur komt weer helemaal terug

“Kleuren zijn overal om ons heen” zegt interieur ontwerpster en kleurenexpert Elaine Ryan. “Het maakt deel uit van ons leven maar dat werd jarenlang uitgesloten van onze huizen. Gelukkig zien we nu steeds meer kleur terugkomen in onze interieurs omdat mensen weer liefde voelen voor kleur. Het gaat allemaal om het vinden van de kleuren waar je op reageert en die je goed laten voelen.”

Er zijn kleuren die perfect werken in bepaalde soorten huizen maar wees niet bang om ook eens iets anders dan normaal te doen. Wees creatief! Gebruik bijvoorbeeld in plaats van donker olijf groen eens selderij groen. Dit geeft een veel frissere en lichtere sfeer.
“De kracht van kleur is dat het uw ervaring volledig kan laten veranderen” zegt interieur ontwerpster Shannon Kaye. “Vraag jezelf altijd af hoe je je wilt voelen in een ruimte.”

Het kiezen van de kleur

De keuze maken welke kleuren je gaat gebruiken voor in je interieur kan een overweldigende beslissing zijn maar Verf met Advies kan je helpen bij het bepalen van het kleurenpalet voor jouw woning. Of doe beroep op één van onze kleuradviseurs aan huis.

Kom dus snel langs in een van onze winkels.

Tot snel!

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!