Hoeveel verf je exact nodig hebt? Dat bereken je zò!

Je hebt verfplannen en vindt in de winkel de per-fec-te kleur verf. De kleur die jouw woning zal doen stralen. De prijs? Die valt binnen je budget. Even twijfelen… Beslist! Je gaat ervoor.

Maar… hoeveel potten heb je nu juist nodig? Is dit herkenbaar?
Dan geeft Verf met Advies je enkele handige tips om de juiste hoeveelheid verf te berekenen, en zo centjes uit te sparen.

Wat heb je nodig?

  • Een rol- of plooimeter
  • Een ladder
  • Papier en balpen
  • Een rekenmachine

 

Tip 1: Bepaal de juiste oppervlakte

Bereid je voor! Bereken vooraleer je naar de winkel gaat de exacte oppervlakte van de ruimte die je wil verven. Dit kan je makkelijk doen met een rol- of plooimeter. Vermenigvuldig de breedte van elke muur met de hoogte, en tel de uitkomsten samen.

Tip 2: Meet ramen en deuren af

Meet ook even de breedte en hoogte van je ramen, deuren en eventueel ingebouwde kasten op. Hiervoor heb je geen verf nodig, dus trek dit af van het totaal aantal vierkante meters.

Tip 3: Een grondlaag of niet?

Als de ruimte nog nooit eerder geverfd werd, de vorige laag een matte verf geweest is, of als je wil gaan voor zekerheid en een topresultaat, dan kan je best eerst een grondlaag zetten. Vergeet ook zeker het plafond niet mee te tellen. Ga op zoek naar een kwalitatieve primer die zich strak en egaal laat schilderen en licht isolerend is, en dit in de kleur die je uiteindelijk wenst. Achteraan op de pot lees je hoeveel liter verf je nodig hebt per vierkante meter. Deel het aantal te verven vierkante meters door het aantal m2/l om de juiste hoeveelheid verf te berekenen. We raden je aan om naar boven af te ronden, want je hebt liever verf op overschot dan tekort.

Tip 4: 1 of 2 eindlagen?

Door het zetten van een grondlaag moet je maar 1 eindlaag plaatsen. Op die manier heb je de klus geklaard in 2 lagen: een grondlaag en een eindlaag. Ja, ook bij donkere kleuren! Voorwaarde is dan wel dat je een kwalitatieve primer gezet hebt in de juiste kleur. Ook hier geldt dezelfde berekeningswijze als bij de grondlaag. We raden je steeds aan een beetje te veel dan te weinig te tellen. Denk er verder ook aan dat verf op waterbasis beter is voor de natuur dan lak op oliebasis.

Tip 5: Laat Verf met Advies je helpen!

Verf met Advies staat steeds klaar om je te helpen. Je kan ons even opbellen (011/210710) of zak gerust af naar de Verf met Advies-winkel bij jou in de buurt om met onze specialisten te spreken. Wil je liever online een specifieke vraag stellen of verkies je dat Verf met Advies even bij jou thuis langskomt voor een kleur- en/of technisch advies? Vraag ons advies voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!