Hoe verf je best een plafond?

Lig je thuis in de zetel? Goed, kijk dan eens naar boven. Mooi toch, zo’n hagelwit plafond.

Heeft je plafond echter een doffe uitstraling gekregen, dan is het dringend tijd om hem een nieuwe laag verf te geven. We reiken jou de beste werkwijze aan om je plafond foutloos en egaal te verven.

Je plafond een mooi dekkend en egaal resultaat geven zónder strepen, is niet zo makkelijk als het lijkt. Anders dan bij muren, is er namelijk een specifieke aanpak vereist. Speciaal voor jou sommen we de belangrijkste aandachtspunten op, en reiken we je een stappenplan aan om je plafond foutloos te verven.

De voorbereiding

Maak vooreerst de kamer leeg en sluit de elektriciteit af. Dek daarna de vloer en de resterende meubels af, zodat je geen ongewilde verfspatten krijgt. Verwijder bovendien de lampen en gordijnen om dezelfde reden.

Ben je hiermee klaar? Zet dan al je materiaal klaar. Op die manier verzeker je een efficiënte workflow. Egaliseer vervolgens mogelijke barsten en scheuren met behulp van een vulmiddel en plamuurmes. Schuur kort af om mogelijke oneffenheden te verwijderen. Ontstof nu je plafond met een stofzuiger en borstel, en je bent helemaal klaar om aan het afplakken te beginnen.

En nu afplakken!

Om onzorgvuldigheden te voorkomen en je muren te beschermen, worden de randen van je plafond best afgeplakt. Gebruik hiervoor kwalitatieve tape, die voldoende breed is. Is de scheiding tussen de muur en het plafond niet mooi recht? Plak dan de tape enkele millimeters lager op de muur.

De schilderwerken

Zorg altijd eerst voor een grondlaag of primer. Dit neutraliseert de zuiging van de ondergrond en zorgt ervoor dat de eindlaag minder snel uitdroogt. Is de grondlaag opgedroogd? Dan kan je starten met de laatste fase: het aanbrengen van de eindlaag.

Verdeel daarvoor je plafond in denkbeeldige vlakken van 1m op 1m. Start in de hoek waar de meeste ramen zich bevinden en verf weg van het raam. Begin door met een borstel de randen te schilderen, daarna pak je de verfrol om de grote vlakken te doen.

Zorg dat je borstel voldoende ingesopt is, en verdeel de verf vervolgens op het denkbeeldige vlak door één keer horizontaal en één keer verticaal uit te strijken. Verf vervolgens met bewegingen in dezelfde richting, en zorg dat de verf egaal en gelijkmatig verdeeld wordt. Voor een goede dekking werk je het best met overlapzones. Herhaal dit proces tot het hele plafond geverfd is.

Zes onmisbare tips om je plafond te verven:

  • De meest ideale temperatuur om te verven is rond de 15°C. Als het te warm is, droogt de verf sneller op.
  • Sluit de ramen en zorg ervoor dat er geen tocht is in de kamer.
  • Een te droge lucht doet de verf sneller inwerken. Zorg daarvoor voor een geschikte vochtigheid. Eventueel kan je enkele emmers water in de ruimte zetten.
  • Voor een goed zicht, schilder niet met je rug richting het raam. Ook verf je het best gedurende de dag, in natuurlijk licht.
  • Als je de hele kamer wil verven, begin dan bij het plafond.
  • Je schildert het hele plafond best in één keer, zonder te pauzeren.

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!