Een wit interieur, de verschillende mogelijkheden!

Een wit interieur heeft grote voordelen. Zo doet het je kamers groter lijken dan ze zijn, en creëert het rust in je woning. Maar de juiste tint wit kiezen is niet altijd even makkelijk...

Je wil je kamers groter doen ogen, of meer rust in je huis brengen, dus je kiest om te verven in het wit. Een geweldige keuze, maar… het ene wit is het andere niet. Je hebt beslist al gehoord van termen als ‘gebroken wit’, ‘sneeuwwit’, ‘bloesem’ of ‘rijst’. Wit is een fijne en veelgebruikte basiskleur, maar soms kan het lastig zijn om de juiste tint wit te kiezen. Daar helpen we je graag een handje mee.

 

Nog steeds enorm populair

Wit is nog steeds een erg populaire basiskleur. Het is tijdloos, neutraal en lekker fris.

Het gebruik van een witte kleur in je interieur zorgt voor een indruk van zuiverheid. Bovendien straalt het rust uit. Verf je alle muren wit, dan zal je kamer er optisch ruimer uitzien. Kies hiervoor dan een witte tint met een tikkeltje kleur. Wil je net meer diepte creëren? Maak dan gebruik van glanzende verf. Hierdoor lijkt de ruimte dieper.

Omdat wit weinig aandacht trekt, geeft dit de mogelijkheid aan andere elementen in je interieur om de aandacht te trekken. Op deze manier komt die prachtige groene vaas, of die okergele zeker nog meer tot zijn recht.

VMA - De verschillende tinten wit

 

De verschillende soorten wit

Het daglicht van buiten heeft invloed op hoe we de kleur waarnemen. ’s Ochtends schijnt de zon anders naar binnen dan op het einde van de dag. Hierdoor lijkt je witte muur op ieder moment van de dag weer anders.

Daarnaast zijn er nog verschillende verfmerken die allemaal hun eigen wit tinten uitgeven onder de mooiste namen. De meeste zijn niet spierwit, maar gemengd met een andere kleur zoals geel, roze of blauw. Deze tinten noemen we off-whites en kunnen een iets warmere of koudere indruk geven aan je interieur.

VMA - De verschillende tinten wit

 

Het perfecte wit voor jouw woning

Ook de ondergrond en het oppervlak zijn enorm belangrijk in je keuze voor de juiste wittint. Op verschillende oppervlakken kan hetzelfde wit namelijk een ander effect hebben. Een mat oppervlak absorbeert meer licht, waardoor een ruimte ook groter lijkt. Breng je de tint aan op een muur met oneffenheden? Kies dan voor een wittint met kalkverf-effect. Dit camoufleert oneffenheden en brengt een sfeervolle uitstraling met zich mee.

In plaats van je muren volledig in hetzelfde wit te verven, kies je beter voor off-whites. Dit zijn witte kleurschakeringen met een subtiele kleurtoevoeging. Belangrijk is het verschil tussen “warme” off-whites en “koude” off-whites. Deze laatsten bevatten een tintje groen, blauw of paars, terwijl de warme off-whites een tint geel, rood of oranje vertonen.

Wit met een rode of oranje ondertoon zijn warme tinten. Wit met een groene of blauwe ondertoon, neigt naar een koele sfeer. Combineren mag! Kies voor grote oppervlaktes één tint, maar speel met accessoires, stoffen en meubilair. Puur wit naast gebroken wit of hoogglans in combinatie met mat wit, het is dé truc om meer warmte aan te brengen, een speels geheel te creëren en een showroom-sfeer buiten de deur te houden.

De juiste glansgraad bepalen

De glansgraad van de verf speelt ook nog een rol in hoe je een witte kleur ziet. Een wittint in hoogglans lijkt witter dan witte, matte verf.  Kies voor een beetje contrast bijvoorbeeld een matte verf voor de muur, en verf de kozijnen en deuren in dezelfde tint maar dan in zijdeglans of hoogglans. Dezelfde kleur, maar toch lijkt het anders.

Leuk om te weten: hoogglans verf is sterker dan zijdeglans of matte verf, en is daarnaast makkelijker schoon te maken. Hoogglans benadrukt weer meer oneffenheden in een muur of in het houtwerk.

 

VMA - De verschillende tinten wit

Wil je het juiste wit kiezen voor jouw interieur? Dan sturen wij ook graag een van onze gespecialiseerde kleuradviseurs naar jouw thuis om je persoonlijk advies te geven. Of kom gerust eens langs in de winkel!

 

 

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!