Een kennismaking met kalkverf

Ben je op zoek naar een leuke, originele manier om je muren te kleuren? Vind je een effen kleur maar wat saai? Hecht je belang aan de milieuvriendelijkheid van je materialen?

Dan kan kalkverf dé geknipte oplossing zijn om jouw muren een prachtige uitstraling te geven. Bovendien kan je met kalkverf erg creatief aan de slag gaan. Dringend tijd dus om je te introduceren in deze geweldige schildertechniek.

Waarom kiezen voor kalkverf?

Het kalken van muren is erg populair tegenwoordig. Deze techniek heeft een decoratiever effect dan traditionele verf en brengt een natuurlijke, warme indruk voort. Bovendien kan je kiezen tussen een waaier aan kleuren, van harmonieuze en zachte tinten tot kleuren met een krachtige uitstraling. Echter, wat alle kalkverven gemeen hebben is hun matte karakter.

Kalk wordt al eeuwen gebruikt als verf, vooral omwille van zijn schimmelwerende karakter. Dat komt omdat het een hoge pH-waarde heeft. Een groot voordeel van te werken met kalk is dat het geen afgesloten laag over de muur vormt, maar er juist voor zorgt dat de muur kan blijven ademen.

Ook voor wie belang hecht aan de ecologische stempel van zijn producten is er goed nieuws. Kalkverf bestaat uit minerale bestanddelen en heeft dus een milieuvriendelijke eigenheid.

Extra leuk is de authenticiteit die werken met kalkverf voortbrengt. De verf leeft echt mee met het gebouw waarin het gebruikt wordt. Het toont namelijk sporen van gebruik en verweert bovendien met de tijd.

Het verschil met gewone verf

Kalkverf onderscheidt zich door zijn natuurlijke, matte uitzicht. In tegenstelling tot gewone verf is het resultaat geen effen kleurvlak, maar geeft het een eerder vlekkige structuur aan je muren. De reden waarom mensen veel kiezen voor deze techniek heeft te maken met de nuance-verschillen in kleur. Dat zorgt voor een mooi, levendig karakter van je muren.

Zoals bij alle minerale, ademende verven bepaalt de zuigkracht van de ondergrond mee de intensiteit van de kleur en heeft het een sterke invloed op de kleurnuances. Een stuk muur waar de zuigkracht hoger is (bv. door een zachtere ondergrond), zal een verschillend kleureffect teweegbrengen dan het stuk dat minder zuigkracht geniet.

Bij Verf met Advies gebruiken we kalkverf van het kwalitatieve merk Stoopen & Meeûs. Deze producten bestaan uit lokaal gewonnen kalk en pigmenten die komen uit natuurlijke bronnen die zichzelf terug aanvullen door afzetting. Bovendien is het assortiment van Stoopen & Meeûs een van de meest ecologische die er bestaan.

Werkwijze

De basiskalk wordt meestal aangekocht in een dosis van 8kg. Meng deze hoeveelheid met ongeveer 9 liter water in een mengkuip. Voeg nadien het pigmentpoeder toe en laat het water de kleur gedurende 10 minuten opnemen. Meng daarna de vloeistof gedurende 3 à 5 minuten met een menger op boor. Voeg eventueel nog wat water toe, totdat de gewenste dikte bereikt wordt.

Pas wel op als je tussendoor nog wat extra water of kalk toevoegt, want dan kan er een kleurverschil ontstaan. Gebruik voor de tweede laag 1 liter water meer dan voor voor de tweede laag.

Heb je alles geschilderd? Perfect! Laat de muur nu enkele uren drogen totdat hij opnieuw helemaal droog is.

Toch een nadeel

Een nadeel van kalkverf is dat het moeilijk reinigbaar is. Daarom raden we je aan om deze verfsoort aan te brengen in een spatvrije omgeving. In je keuken, of bijvoorbeeld in de badkamer, kunnen er al makkelijker spatten rondvliegen die je muur gaan aantasten.

Door zijn dampopenheid en ademende eigenschappen is kalkverf wat gevoeliger voor vervuiling en voor indringing van vocht. Echter, voor elk probleem is er ook een oplossing. Zo kan je een matte, watergedragen vernis gebruiken voor beter onderhoud.

Technieken

Zoals eerder gezegd kan je verschillende aanbrengtechnieken gebruiken om je muur te kleuren met kalkverf. Zo kan je bijvoorbeeld vlekken en kleurnuances creëren door gebruik te maken van een verschillende borsteltechniek. Ook kan je spelen met pigmenten voor een leuk resultaat.

  • Kleurnuances door borsteltechniek

Het credo is: hoe intensiever je borstelt, hoe donkerder de kleur wordt. Daardoor zal een geborstelde kalkverf steeds kleurnuances geven, aangezien het onmogelijk is overal een perfect gelijke verdeling te bekomen.

  • Onvolledig mengen van de pigmenten

Wil je een meer ‘gevlamd’ uitzicht op je muur bekomen? Dan zou je de kalkverf onvolledig kunnen mengen!

Creatieve mogelijkheden

Het is praktisch onmogelijk om twee muren op exact dezelfde manier te verven met kalk. Het ambacht van de schilder bepaalt het resultaat, en daardoor wordt steeds een authentiek resultaat bekomen. Het is dus zijn specifieke manier van plaatsen, afwerken en kleuren die voor unieke effecten kan zorgen.

Essentiële tips

  • Zorg ervoor dat je muur een gelijke ondergrond heeft. Hou er rekening mee dat als één kant iets vochtiger is, de inzuiging een ander effect zal creëren.
  • Maak zeker voldoende wanneer je gaat mengen. Heb je mengsel tekort, dan is de kans groot dat je volgende mengsel er net een tikkeltje anders zal uitzien.
  • De ideale temperatuur om kalkverf aan te brengen is tussen de 8 en 30°C.
  • Breng je kalkverf aan op je buitengevel, reinig dan de ondergrond eerst met een hogedrukreiniger. Maak de muur bovendien mosvrij en bevochtig hem met een tuinslang. Maak geen gebruik van een primer, omdat die de inzuiging vermindert.

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!