De verschillende verfborstels en –rollers

Omdat het niet altijd even gemakkelijk is om te weten voor welke soort schilderwerken je juist welke verfborstel of -roller best gebruikt, maakten we speciaal voor jou een beknopt overzicht. Verven maar!

Er bestaat een erg groot gamma aan verfborstels en –rollers. Voor een optimaal resultaat raden we steeds aan om bij elk soort schilderwerk zowel een verfroller als –borstel te gebruiken. De roller schildert gemakkelijk en snel grotere oppervlakken. De borstel wordt dan weer voornamelijk gebruikt voor de kleinere gedeeltes en de afwerking. Zodat jij optimaal voorbereid aan je schilderwerken kan beginnen, introduceren we je de meest gebruikte types verfborstels en –rollers, en verduidelijken we de correcte gebruikssituaties.

Verfborstels

Je treft verfborstels aan in allerlei verschillende vormen en maten. Maar elke borstel heeft zijn specifieke eigenschappen, en daarom is het niet altijd even makkelijk om te weten welke verfborstel nu het beste is voor welke klus. Er is een onderscheid tussen borstels met synthetische en natuurlijke haren. De eerste categorie is geschikt voor verf op waterbasis en synthetische verf. Ze zijn makkelijk proper te maken door ze af te spoelen met water. Verfborstels met natuurlijke haren worden meestal gebruikt voor schilderwerken met olieverf. Deze zijn eenvoudig te kuisen met white spirit.

De patentpuntkwast of ronde kwast

De patentpuntkwast is een kwast met afgeschuinde punt die geschikt is voor het nauwkeurig schilderen van kleinere oppervlakken. Vaak wordt hiervoor een besleten ronde kwast gebruikt waarmee je eenvoudig langs randen en andere elementen kunt werken. De patentpuntkwast is een professionele kwast gemaakt van zwart Chinees varkenshaar, en is uitermate geschikt voor verf op basis van oplosmiddelen.

De platte kwast

De platte kwast is uitermate geschikt voor grote oppervlakken en extra glad werk. De kwast is ondere andere geschikt voor verf op oplosmiddelenbasis. Ook wordt deze vaak gebruik voor het beitsen van hout, zoals bijvoorbeeld een schutting. In dit soort gevallen werk je gemakkelijker en sneller met een platte kwast.

De ovale kwast

Een ovale kwast heeft de voordelen van zowel een ronde als platte kwast. Hierdoor is hij geschikt voor grote oppervlakken en extra glad werk, maar ook voor normale schilderwerkzaamheden. Door de goede verfopname wordt de verf mooi verspreid terug afgegeven.

De blokwitter

Een blokwitter is uitermate geschikt voor het verwerken van muurverf op grote oppervlakken. De blokborstel wordt vooral gebruikt voor de gevelverven en om te kaleien. Door de emmerhaak, die tussen het blok en de onderkant van de steel is bevestigd, kun je de kwast op een emmer of verfbak hangen.

Verfrollers

Het grootste voordeel van te werken met verfrollers is de snelheid. Je kan namelijk op korte tijd een groot oppervlak verven. Daarbovenop zorgt een verfroller voor een erg gelijke dosering van de verf. Ook verfrollers kunnen bestaan uit natuurlijke of synthetische materialen. We stellen je de belangrijkste categorieën voor:

Aflakroller

De aflakroller bestaat uit een schuimrol met een zeer fijne structuur. Bij het lakken bekom je daardoor een egaal resultaat. De aflakroller is ook bruikbaar voor synthetische grondverven, hoog- en zijdeglans.

Beitsroller

Beitsen hebben de eigenschap dat ze erg vloeibaar zijn. Het beste kunt u ze aanbrengen met een beitsroller die een hoge verfopname en betere dekking heeft.

Muurverfroller

De muurverfroller wordt gebruikt voor oppervlakken zoals plafonds en muren. Deze roller is geschikt voor alle soorten acrylverf en is een van de meest populaire verfrollers.

Nylonroller

Een nylon verfroller bestaat uit polyamide dat een speciale thermische behandeling heeft ondergaan. De sterke vacht maakt deze roller erg geschikt voor behandelde ondergronden. Ook is het gebruik van de nylonroller passend in combinatie van 1- en 2-component epoxy coating.

Veloursroller

Velours is een vacht die bestaat uit wol en acryl. Naarmate de hoeveelheid wol procentueel toeneemt in de vacht, verwerkt het prettiger en is het tevens beter bestand tegen oplosmiddelhoudende en 2-componenten-lakken. Velours wordt gebruikt voor transparante lakken die in meerdere lagen moeten worden opgezet, alsook bij synthetische lakken.

Tips voor het gebruik van verfborstels en –rollers

  • Doe de verfrollers -nadat je deze licht in de verf hebt gerold- in een plastic zak of plastic tasje en sluit deze goed af met bijvoorbeeld schildertape. De verfrollers blijven dan voor twee á drie dagen goed.
  • De kwasten die je voor de latex of muurverf gebruikt, kun je weg zetten in een potje schoon leidingwater. Draai of sla het water wel goed uit de kwasten voor je weer gaat schilderen, anders wordt de latex in eerste instantie te dun, wat weer ten koste gaat van de dekking.
  • Let bij het aanschaffen van de rollers op de juiste maat van de beugel. Deze kunnen nogal verschillend zijn qua afmeting en dikte.
  • Werk zo min mogelijk uit het blik, de pot of de emmer, dan houdt u de verf langer schoon.
  • Verdun de verf buiten de verpakking, dan voorkomt u dat de verf sneller velvorming geeft en/of bederft.
  • Schaf een -voor de te gebruiken verf en roller- geschikte verbak, verfrooster of strijkvaatje aan.

Psssst! Wil je graag weten met welke kleur verf je deze borstels en rollers best insopt om jouw interieur die perfecte look te geven? Schrijf je nu in, en wij sturen gratis onze adviseurs naar jouw thuis voor professioneel kleuradvies!
Inschrijven doe je hier.  Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt. (Deze actie is beëindigd.)

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!