De verschillende soorten afplaktape

Voilà, je bent er klaar voor. Je muur is proper en stofvrij, en na lang wikken en wegen ben je met je partner overeengekomen welke kleur je gaat gebruiken. Nu kan je er eindelijk aan beginnen: het verven. Of toch niet?

Een goede voorbereiding is enorm belangrijk. Dat hebben we al tot in de treurnis herhaald. Een onnauwkeurige voorbereiding kan namelijk al je werken in de soep doen vallen. Kies daarom voor de juiste soort afplaktape met een ideale hechting voor jouw ondergrond.

Omdat je door het bos soms de bomen niet meer kan zien, geeft Verf met Advies je graag een overzicht van de verschillende soorten afplaktape, zodat jouw schilderwerken tot in de perfectie kunnen worden uitgevoerd.

De factoren waar je rekening mee moet houden

De keuze voor een tape is afhankelijk van verschillende variabelen. We geven je even een overzichtje:

  • De te beschermen ondergrond
  • De geplande gebruiksduur
  • De geplande bewerking
  • Milieufactoren (binnen/buiten, temperatuur, weersinvloeden,…)

De plaktest

Om te controleren of de door jouw gekozen afplaktape geen schade zal geven aan jouw schilderwerken, raden we aan om de plaktest te doen. Hoe ga je te werk?

Bij de plaktest wordt een sterker hechtende tape dan de geplande tape op de te beschermen ondergrond aangebracht. Gebruik een stuk tape met een lengte van ca. 10cm en druk stevig aan. Vervolgens trek je de tape er met een ruk af. Als er geen sprake is van afscheurschade op de ondergrond, kan de zwakker klevende tape worden gebruikt.

Is het moeilijk om je ondergrond in te schatten? Laat dan de tape 24u hangen, en doe de test. Wanneer er bij deze langdurige plaktest sprake is van afscheurschade op de ondergrond, moet je kiezen voor een tape met minder kleefkracht.

Naast de plaktest hou je best ook rekening met volgende opmerkingen.

Toepassing op glas

Als de tape op glas wordt aangebracht en wordt blootgesteld aan directe zonlicht (bv. op een raam), kan je best een afplaktape met UV-bestendige acrylaatlijm gebruiken.

Onze keuze:

Toepassing op kunststof

Bij kunststof oppervlakken kan er in zeldzame gevallen sprake zijn van weekmakermigratie tussen tape en kunststof. Hierdoor kan de kunststof verkleuren. Daarom wordt in principe aangeraden om kunststoffen alleen gedurende korte tijd af te plakken.

Onze keuze:

Toepassing op natuursteen

Uit de praktijk is gebleken dat natuursteen een kritieke ondergrond voor tape is, omdat door het afplakken al na korte tijd verkleuringen onder de tape kunnen optreden. De als ‘steentape’ omschreven tapes zijn ondanks hun naam niet geschikt voor natuursteen, maar eerder voor gebruik op bv. beton of pleister.

Onze keuze:

Toepassing op hout

Als je wil afplakken op hout kan je best beroep doen op een afplaktape met een zo laag mogelijke kleefkracht. De tape dient langzaam en schuin te worden afgetrokken om te voorkomen dat stukjes hout of de coating mee worden genomen.

Onze keuze:

Toepassing op pleister

Bij gestructureerde, ruwe pleisteroppervlakken moeten tapes met een hogere kleefkracht worden gebruikt, die zich aan de contouren van de ondergrond aanpassen.

Onze keuze:

Bij gladde of gevilte pleister kunnen tapes met een minder hoge kleefkracht worden gebruikt.

Onze keuze:

Toepassing op wandbekleding, papier, textiel en pas geschilderde plafonds en muren

Voor wandbekledingen zoals behang of textiel, en voor pas geschilderde plafonds en muren, moet tape worden gebruikt die een zo laag mogelijke kleefkracht heeft.

Onze keuze:

Tips

  • Om een goede hechting te garanderen, moet de ondergrond droog, stof- en vetvrij zijn.
  • Tapes dienen binnen een temperatuurbereik van +5°C tot +40°C te worden verwerkt. Over het algemeen geldt dat de kleverigheid bij stijgende temperaturen toeneemt en de kleefkracht afneemt. Bij dalende temperaturen neemt de kleverigheid af en neemt de kleefkracht toe, maar alleen in een gemiddeld temperatuurbereik van ca. 18°C tot 25°C.
  • Te koude of warme taperollen moeten daarom voor de verwerking aan een normale omgevingstemperatuur (optimaal ca. +15°C tot +30°C) worden aangepast.
  • Bij de verwijdering van tapes mag de omgevingstemperatuur niet te laag zijn (optimaal >5°C), omdat de tapes anders moeilijker loslaten en er resten kunnen achterblijven.
  • Wanneer tapes bij omgevings- en ondergrondtemperaturen van onder 5°C of boven 40°C (bijv. op door zon verwarmd metaal) worden geplaatst, dienen speciale tapes te worden gebruikt, zoals tapes met acrylaatlijm bij hogere temperaturen.

 

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!