De perfecte accentmuur maak je zó!

Een (kleurrijke) accentmuur geeft je woning een levendige impuls. Dit is waar je op moet letten.

Een populaire manier om je woonruimte een fris en levendige uitstraling te geven is het gebruik van een accentwand of accentmuur. Met recht en rede, want kleur geeft je interieur een dynamisch karakter en brengt leven in de ruimte. Ook kan het gebruik van een dominante kleur op een weldoordachte muur een belangrijke invloed hebben op de feeling die de kamer uitdraagt. Verf met Advies geeft je graag enkele tips om de perfecte accentmuur toe te voegen aan jouw woning.

 

Het kiezen van de juiste kleur

Er zijn heel wat factoren die bijdragen tot de keuze van de perfecte kleur voor je accentmuur. Maar met deze tips zit je alvast goed!

  1. Hou rekening met de oppervlakte

Heb je een kleine accentmuur, kies dan eerder voor een opvallende kleur. Hoeveel te groter het vlak is dat je wil kleuren, hoe lichter de kleurtint zou mogen zijn. Als je een grote oppervlakte hebt die je kleur wil geven, kan je gebruik maken van minder zuivere kleuren. Hieronder vallen kleurtinten die meer grijs bevatten, of een combinatie zijn van verschillende tinten. Een lichtere of onzuiverdere kleur valt minder op, en schreeuwt niet zo om aandacht dan een felle kleur.

  1. De glansgraad

Hetzelfde geldt voor de glansgraad van de verf. Fel glanzende kleuren zijn eerder geschikt voor een kleinere accentmuur dan voor een grotere. Een hogere glansgraad laat je interieur er een pak frisser uitzien, terwijl een matte kleur eerder zal zorgen voor een intiemere sfeer. Een matte kleur zal iets minder opvallen en iets discreter zijn. Zoek je een middenweg? Ga dan voor satijnglans!

  1. Lichtinval

De mate van natuurlijke lichtinval is ook een belangrijke factor in de keuze van kleur voor de accentmuur. Een wand of muur waar weinig licht op schijnt zal sowieso al donkerder overkomen dan een goed verlichte wand. Een donkere ruimte geef je daardoor best een lichtere accentkleur.

  1. Combinatiekleuren

Wil je rust creëren in je interieur en/of de overgang naar je accentmuur eventueel wat minder fel maken? Dan kan je gebruikmaken van begeleidende kleuren. Dit zijn kleurtinten die goed gecombineerd kunnen worden met de kleur van je accentmuur.

Het ruimtelijk effect van een accentmuur

De kleurkeuze heeft een belangrijke invloed op het ruimtelijk gevoel van je ruimte. Lichte kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren en doen je interieur dus groter lijken. Het tegenovergestelde is ook waar voor donkere kleuren.

Maar… welke muur kies je best? 

Als je ervoor kiest om de achterste muur in je ruimte als accentmuur te gebruiken, hou er dan rekening mee dat het de ruimte naar je toe zal trekken, waardoor de ruimte iets kleiner lijkt. Ga je voor een zijdelingse wand, dan kan de ruimte er net langer uitzien. Donkere tintent zullen er steeds voor zorgen dat de ruimte kleiner en intiemer zal aanvoelen. Dit kan je perfect doen als je bijvoorbeeld woont in een herenhuis met hoge plafonds, of een woning met grote oppervlakten.

Verf met Advies - Accentmuur

Textuur op je muur

Het gebruikmaken van textuur op je accentmuur kan een stevige invloed hebben op het ruimtelijke effect. Zo versterken horizontale lijnen het lengte-gevoel en benadrukken verticale lijnen de hoogte van de ruimte. Wil je liever gebruikmaken van behangpapier dan verf? Dan heb je de keuze uit tal van leuke motieven die je ruimte helemaal zullen vullen met leven! Lees het interview met onze behangadviseur Franky om de leukste behangpapieren met motieven van deze zomer te leren kennen!

Verf met Advies - Accentmuur  Verf met Advies - Accentmuur  Verf met Advies - Accentmuur

Afbeeldingen: De kleurrijke motieven van HookedOnWalls.

 Enkele tips voor het verven of behangen van je accentmuur

  • Overdaad schaadt. Herhaal geen accentkleuren, want dat kan je interieur nogal druk doen overkomen.
  • Als je kleuren wil combineren, ga dan voor één en niet twee dominante kleuren.
  • Laat eventuele sierlijsten in de kleur van het plafond, en niet in die van de accentwand.

Inspiratie

Verf met Advies - Accentmuur

Verf met Advies - Accentmuur

Verf met Advies - Accentmuur

Verf met Advies - Accentmuur

Verf met Advies - Accentmuur

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!