De belangrijkste keuzes bij het kiezen van gordijnen

Je gordijnen bepalen in grote mate welke sfeer je kamer uitdraagt. Denk maar eens aan het verschil in gevoel tussen een kamer met lichte, transparant witte gordijnen, of eentje met zware en donkere raamdecoratie.

Bovendien koop je ook niet elk jaar nieuwe gordijnen, dus het valt aan te raden goed op voorhand na te denken over welk gevoel je wil creëren. Er zijn ontzettend veel keuzemogelijkheden in raamdecoratie. Verf met Advies stelt voor jou de meest voorname keuzes voor.

Keuze 1: Het te gebruiken systeem

Elk gordijnsysteem creëert een andere sfeer. Sta dus op voorhand best even stil welk type van systeem jouw voorkeur uitdraagt. Je kan kiezen tussen volumineuze overgordijnen, die een warm gevoel overbrengen, of juist voor een lichter type raamdecoratie zoals strakke vouwgordijnen. Daarnaast kan je ook kiezen uit efficiënte rolgordijnen, minimalistische panelen of tijdloze glasgordijnen. Bezint eer ge begint!

Keuze 2: De kleur

Het hoeft niet gezegd te worden dat een van de meest voorname elementen van raamdecoratie de kleur betreft. Zo kan een lichte kleur je kamer ruimer en frisser doen lijken, terwijl donkere en felle kleuren je kamer voller doen overkomen en erg leuk kunnen zijn om een gezellige sfeer te scheppen.

Keuze 3: Het patroon

Een element waar veel mensen niet hard over nadenken vooraleer ze raamdecoratie gaan aankopen is het patroon op de stof. Gordijnen met uitdrukkelijk patroon kunnen de ruimte drukker doen lijken, maar kunnen aan de andere kant zorgen voor een erg tof decoratief effect. Vooral bij kinderkamers zijn gordijnen met een mooi patroon best populair.

Keuze 4: Het materiaal van de gordijnen

Ook het gebruikte materiaal heeft een sterke invloed op het gevoel dat je raamdecoratie zal geven aan de ruimte. Kies je namelijk voor een dikkere soort stof, zoals katoen, dan zullen de gordijnen je kamer een rustiekere indruk geven. Lichtere stoffen, zoals linnen bijvoorbeeld, zorgen dan weer voor een lichtere impressie. Daarnaast kan je ook kiezen voor polyester, of zelfs een combinatie van voornoemde materialen. Hou bij de keuze van je materiaal ook voldoende rekening met het gebruikte ophangingsysteem, de confectie en de afmetingen.

Keuze 5: Technische eigenschappen

Natuurlijk moeten we ook kijken naar de functionaliteit van de raamdecoratie. Waar ga je de gordijnen gebruiken, en vereisen ze specifieke voordelen zoals bijvoorbeeld brandwerendheid? Hecht je veel belang aan een goede wasbaarheid en krimp- en kleurbestendigheid? Of vind je het belangrijker dat je gordijnen voor een sterke verduistering zorgen? Daarnaast bestaan er ook talrijke verschillen in volume en isolatie. Denk dus voor de aankoop zeker goed na over het concrete doel van je raamdecoratie: Schaf je je gordijnen aan voor het decoratieve aspect of hebben ze een specifieker opzet?

Keuze 6: De confectie en de ophanging

Als laatste belangrijke element onderscheiden we verschillende types raamdecoratie op vlak van confectie en ophanging. Wil je liever gordijnen met een voering? Dan kan je kiezen tussen afwerking met een fronslint, met enkele plooi, dubbele plooi, met ringen of met een wave. Daarnaast kan je ook kiezen tussen het werken met rails of roedes, en is er een voornaam onderscheid tussen raamdecoratie wanneer je die aan de bovenkant van het raam wil ophangen of aan het plafond. Maar ook de onderkant is van belang: Laat je het stof komen tot aan de grond, of liever tot aan de onderkant van het raam?

Je hoort het dus. Om je ideale raamdecoratie aan te schaffen kom je best voor geen verrassingen te staan. Daarom denk je best op voorhand al eens goed na over de specifieke bedoeling van je gordijnen, en het gevoel dat je door erdoor wil laten overbrengen.

Tussen 16 en 30 april biedt Verf met Advies zijn klanten een exclusieve korting van 20% aan op hun aankoop raamdecoratie. Ook profiteren van deze actie?

Download hier je kortingsbon, en breng hem mee naar je lokale Verf met Advies-winkel! Tot snel! (Deze actie is beëindigd.)

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!