Alles over renovatievliesbehang

Werken met renovatievliesbehang is nog relatief onbekend maar biedt diverse voordelen. In dit artikel kom je te weten wat renovatievlies net is, en wat het zo interessant maakt.

Genoeg redenen om dringend kennis te maken met deze geweldige techniek.

Renovatievlies is tot op heden nog een relatief onbekend soort behang, maar is een erg sterk alternatief om je verouderde muren er terug als nieuw te laten uitzien. Dringend tijd dus om je even kennis te laten maken met een behangtype dat meer voordelen biedt dan je zou denken.

Je wil je slechte muren verdoezelen omdat je bijvoorbeeld een muur geverfd hebt met verf die strepen achterlaat, of omdat er krassen staan in je pleister? Ook dan is renovatievlies erg geschikt, want op eenvoudige wijze maak je je muur weer fris, glad en egaal.

Typische eigenschappen

De belangrijkste eigenschap van renovatievlies is zijn overschilderbaar karakter. Na het aanbrengen krijg je een wit, egaal en structuurloos resultaat dat je direct kan overschilderen in de kleuren die het best passen in jouw woning.

Bovendien is renovatievliesbehang een ideale oplossing om te vermijden dat er krasjes of deuken in het pleisterwerk komen, en laat zich dus gelden door de schokvastheid van je pleistermuur te optimaliseren.

Renovatievlies of glasvezelbehang

Tegenwoordig resulteert de keuze tussen renovatievlies- en glasvezelbehang meestal in het voordeel van de eerste optie. Beide soorten zijn overschilderbaar, maar renovatievliesbehang heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van zijn tegenhanger uit glasvezel.

Zo geeft renovatievlies per definitie een glad en egaal resultaat waar glasvezelbehang wordt gekenmerkt door een specifieke structuur of patroon (denk maar aan de typische visgratenstructuur). Bovendien is renovatievlies veel makkelijker te bevestigen en te verwijderen dan glasvezelbehang, lokt het gebruikte materiaal geen allergieën uit en is renovatievlies ook een pak ecologischer dan glasvezelbehang.

Daarnaast is er nog het voordeel van de kostprijs. Omdat renovatievlies minder verf opneemt dan ouder behang, is het vaak de goedkoopste oplossing. Deze opgesomde voordelen zorgen ervoor dat de weegschaal tegenwoordig veel vaker overhelt naar de kant van renovatievlies, dan naar glasvezelbehang.

Voordelen van renovatievliesbehang

Renovatievliesbehang maakt het mogelijk om je oude muren om te vormen in strakke, naadloze wanden. Heb je nog scheuren of putjes? Dan raden we je wel even aan om eerst deze oneffendheden te plamuren voor een optimaal resultaat.

Hebben je muren een pleisterlaag? Dan zijn ze minder goed bestand tegen schokken en krassen. Vliesbehang zorgt er dan voor dat het oppervlak beschermd wordt en een stuk steviger wordt. Ook maskeert renovatievliesbehang de kleine (haar)scheurtjes in je pleisterwerk veroorzaakt door temperatuurverschillen.

Daarnaast is vliesbehang de ondergrond bij uitstek om op verder te werken. Zo kan je het behang schilderen met eender welke kleur. Naast het egale resultaat worden ook de brandveilige, krimpvrije en krasvaste eigenschappen van dit soort behang gelauwerd. Bovendien is het een veelzijdig type behang: zo kan je renovatievlies gebruiken voor zowel wanden als plafonds.

Tips

  • Zorg ervoor dat alle andere werken reeds klaar zijn voor je begint met het renovatievliesbehang te plaatsen. Zo zorg je er best voor dat de leidingen die in de muren lopen in orde zijn, en raden we je aan je plinten en sierlijsten reeds te plaatsen zodat ze zich optimaal kunnen hechten tegen de ruwe muur.
  • Verwijder oude behanglagen opdat je zo dicht mogelijk tegen je ruwe muur kan werken.
  • Het kan handig zijn om behangafweekmiddel te gebruiken om het later makkelijker te kunnen verwijderen.
  • Reinig je muur vooraleer te behangen. Zorg ervoor dat er geen vuil- of stofresten meer overblijven voor een optimale hechting.
  • Breng een voorstrijkmiddel aan opdat je muur minder behanglijm opzuigt. Zo loop je ook minder risico dat er luchtbelletjes gevormd worden onder je behang.

Blijf op de hoogte

Mis niet langer onze promoties, acties en schildertips.
Schrijf je nu in en je bent als eerste op de hoogte.

Proficiat! Je bent nu ingeschreven. Tot binnenkort!